Du er her: 
torsdag31okt2019

Kirkehusets Aftencafé. Foredrag m/ Eskil Dohn

torsdag31okt2019 kl. 19:00 - 20:30

Kirkehuset i Tarm: Kirkehusets Aftencafé med besøg af Eskil Dohn

”Sange for voksne" er originale sange på dansk, som musikalsk befinder sig i grænselandet mellem rock, pop og folk. Sangene handler om hverdagens udfordringer, sorger og glæder i familier, parforhold og venskabe - set i et voksent perspektiv.

"Sange for voksne" præsenteres live i et intimt storyteller-univers eller sagt på en anden måde: Eskild Dohn og hans guitar.

Historien bag "Sange for voksne"

Hvis der er noget, der kan få mig op i det røde felt, er det, når en dyb tekst bliver fortolket overfladisk. Det bedste eksempel, jeg kan komme i tanke om, er Leonard Cohens vidunderlige sang ”Hallelujah”, som efterhånden er blevet mishandlet til døde i diverse talentkonkurrencer i TV - blandt andet X Factor og American Idol. Sangen handler om begær, svigt, jalousi, afmagt og seksuel besættelse, fortalt med en række underfundige metaforer og bibelske referencer. Omkvædets ”Hallelujah” rummer en dragende tvetydighed. For samtidigt med at melodien i al sin skønhed rækker op mod himlen, trækker ordene det sungne ”Hallelujah” ned i skidtet og formidler en følelse af ensomhed, desperation og gudsforladthed. Og det er jo også sådan, det undertiden føles at være et voksent menneske, splittet mellem himmel og helvede.

Derfor bliver jeg rasende, når børn bliver sat til at synge denne sang i talentshows, for så bliver tekstens dybde gjort så overfladisk, at det næsten forekommer perverst.

Jeg har gennem mange år komponeret melodier til andre. Jeg har derimod aldrig haft held med at skrive tekster selv, før jeg for et par år siden omsider indså, at en god tekst ikke kan kalkuleres – den skal komme indefra for at besidde bare en gnist af troværdighed og nødvendighed. Og så må den sproglige form efterfølgende pudses af og files til, indtil teksten er til at holde ud at høre på.

Men hvis teksterne skal komme indefra, skal de jo i sagens natur også forholde sig til, hvem man er, og hvor man befinder sig i livet. Her nytter ingen forstillelse. Jeg er selv en voksen mand – ”midtvejs på min bane gennem livet”, som Dante skriver - og derfor må teksterne nødvendigvis tage udgangspunkt i voksne temaer, som i nogle tilfælde bestemt ikke er for børn.

Det betyder ikke, at teksterne udgør en direkte afbildning af mit eget liv. Ofte er der tværtimod tale om et fiktivt set-up, som for eksempel i sangen ”Kære far”. Men jeg er fortrolig med følelserne og emnerne – ligesom formentlig de fleste andre voksne mennesker.

Om Eskild Dohn:

Eskild Dohn er født og opvokset i en musikalsk familie i Viborg og spiller på næsten alt; trompet, guitar og alt det ind i mellem. Han har arbejdet og optrådt sammen med Lars Lilholt, Sigurd Barret, Bruce Guthro og mange, mange flere. I 2017 blev han af Viborg Stift opfordret til at lave en CD med rockede nyfortolkninger af reformationens musik.

Entré: 100,00 kr. incl. servering

Kirkehusets nye Aftencafé

I efterårets 2019 afholder Tarm Kirke to arrangementer, der er lidt anderledes end dem, vi hidtil har holdt.

Aftencafeen henvender sig til det voksne publikum. I foyeren stiller vi bordene op til caféhygge. Der serveres specialøl, chips og spændende dip. Samtidig er der naturligvis musik. Musikken har holdning og handler om menneskelivet.